Thursday, November 10, 2011

Nak tahu cara tentukan kiblat guna google earth??

Assalamualaikum...


bila la dapat aku ke sana?

Ok, hari ni aku akan kongsi satu perkara yang penting dalam kehidupan seharian iaitu kiblat.
Semua orang pasti tahu kiblat kita ialah Kaabah.
Jadi tanpa tahu arah kiblat, macam mana kita nak solat kan? so, entry kali ni khas untuk sesiapa yang ragu2 akan kiblat di bilik, hostel mahupun rumah.
Tapi orang cakap guna kompas pun boleh.
Boleh, tiada masalah selagi tahu bagaimana nak guna, jadi apa yang aku nak bagitahu hari ini ialah cara menentukan kiblat menggunakan google earth.
#bukan google maps dan bukan jua google translate...hehe..

Pada mulanya aku ditegur oleh jiran searas dengan aku tentang arah kiblat di bilik aku, sebab masa tu dia datang menziarahi, dia cakap arah kiblat dia dengan bilik aku lain dari bilik dia sebab roomate dia ada ukur kiblat. Dia cakap degree kiblat bilik aku tak sama dengan bilik dia sebab kita setempat je.
So, bagi mengelakkan rasa was2.
Nak ukur pakai kompas, tak pandai baca.
Aku pun google la mencari solusi.
dan aku jumpa video ini.................
 



Video ni sangat berguna dan aku sendiri nak ucap terima kasih la kat empunya video ni. Mudah-mudahan perkongsian ini membantu kita dalam melaksanakan amal ibadah.
Selamat mencuba!!

Sumber video: kak lily

4 komen:

izni diyana said...

thnks, pkongsian yg bguna ^^

Cik Sibuk said...

thanks. Kejap lagi saya nak try.

Nurul Ainaa said...

info yang berguna :)

Nisa' said...

The video, really berguna untuk masa hadapan :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...