Thursday, June 23, 2011

Review - Dalam Mihrab Cinta

 


Assalamualaikum, hari ini  aku nak story pasal movie yang aku baru tengok. Tajuk dia "Dalam Mihrab Cinta". Rupanya movie yang aku tengok ni merupakan adaptasi novel "Dalam Mihrab Cinta" karya penulis novel terkenal Indonesia iaitu Habiburrahman El Shirazy. Siapa x kenal kan dia ni, dia ni lah jugak penulis novel "Ayat-Ayat Cinta" dengan "Ketika Cinta Bertasbih". Dua-dua novel ni pun buat filem, tapi yang bestnyer kali ni, dia sendiri yang arah filem ni. Pelakon-pelakon dia pun memang best la terutamanya heroin muka suci2 belaka sejuk je mata memandang, memang ada la ciri-ciri wanita solehah. Kalau xcaya meh tengok gambar ni

Silvie

Zizi

Meyda Sefira

Bagi lelaki, tergugat x iman? Dah lah aku punya iman ni senipis kulit bawang, memang x berkelip mata la melihat keindahan ciptaan Tuhan ni. Disebabkan cerita ni diadaptasi dari novel maka banyak la part2 yang di skip, walaupun aku x pernah baca novel ni, tapi aku dapat perasan la. Tak caya, cuba try tengok. Asyik sembang pasal heroin, hero x citer pulak. Rupanya hero filem ini ialah Dude Harlio yang pernah berlakon dalam Ketika Cinta Bertasbih 2 tapi watak sampingan je di mana dia dalam filem itu dia melakonkan watak orang yang hendak meminang adik kepada Khairul Azzam dalam cerita itu iaitu Meyda Sefira yang juga berlakon dalam filem Dalam Mihrab Cinta sebagai Zizi.


Add caption

Secara keseluruhannya, x rugi la kalau luangkan masa untuk menonton filem ni. Cerita dia memang menyentuh perasaan, aku pun bergenang air mata bila tengok citer ni. Tapi perasaan aku bila lepas tengok citer ni sama macam perasaan aku lepas tengok citer Ketika Cinta Bertasbih. Perasaan ingin MENIKAH. 
Kenapa ye? 


4 komen:

Anonymous said...

nikah je.....kau dah bersedia nii...kompem kompem..haha

♥ Nazratul Hidayu ♥ said...

amboi... taw la dah ada calon ! huhu

'Ariff Ansaruddin said...

setuju dengan Anon ni, lagipun lawa la Asmirandah ni, dia kan yang berlakon dalam iklan Axe yang ada lelaki beli sandwich tu then dia tuang sos dalam bentuk nombor fon dia

Amri Dellan said...

tgu mase la nk menikah...hehe..
ayu, calon je...
arif, asmirandah sgt cun bile berjilbab..huhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...